Scherven brengen geluk

8 | Soep van Boom

Scherven brengen geluk - mozaiektegel web_8

Kerkstraat 170

Soep van Boom begon in 1908 als een kleine beenhouwerij in de Lange van Bloerstraat. Eulalia, de vrouw van beenhouwer Jozef van Boom, kwam in de oorlogsjaren 1914-1918 op het idee om van schenkels en botten uit de beenhouwerij stevige bouillonsoep te maken en te verkopen. Het werd een groot succes. De kleine beenhouwerij verhuisde naar een veel groter pand in de Kerkstraat 170. Moemoe, zoals de vrouw van beenhouwer Jozef werd genoemd, breidde de slagerij steeds meer uit tot een soepbedrijf. 

 

De 7 dochters en 3 zonen werden met de fiets de straat op gestuurd om soep te verkopen. Na de dood van Jozef bouwde zoon Jules samen met de “Moemoe” het bedrijf verder uit tot een modern soepbedrijf. Met meer dan honderd bestelwagens werd in de topjaren 1950-1970 tot 30.000 liter soep verdeeld over de provincies Antwerpen, Oost Vlaanderen en zelfs een stukje Limburg.

 

De flamboyante baas Jules van Boom slaagde er steeds weer in om de ganse buurt enthousiast te maken met zijn “Amerikaanse” reclametechnieken. De familie was heel geliefd in onze wijk en de begrafenis van “Moemoe” leek wel een staatsbegrafenis. Maar tijden veranderden: diepvriessoepen haalden het van de verse soepen. Het bedrijf ging failliet. Van dit ooit zo bloeiende en belangrijke bedrijf voor onze wijk, blijft nu nog enkel een poortje over aan Kerkstraat nr. 170.

 

De mozaïek is een afbeelding van het logo van Mozaiëk 2060, een collectief van  buurtbewoners die in 2017 een theatervoorstelling maakten over de geschiedenis van Soep van Boom. In 2015 maakten ze reeds een voorstelling over de geschiedenis van de Willibrorduswijk.

8_soep_foto_1
8_soep_foto_2