Scherven brengen geluk

6 | Vincent Van Gogh

Scherven brengen geluk - mozaiektegel web_6

Lange Beeldekensstraat 224

Kunstenaar Vincent Willem van Gogh werd op 30 maart 1853 geboren in het Nederlandse Zundert, net over de grens met België. In november van 1885 verhuisde hij naar Antwerpen waar hij een kleine kamer betrok in de Lange Beeldekenstraat 224 in Antwerpen Noord. Van Gogh schreef zich in aan de Academie, en greep zo zijn kans om gratis te werken met levende modellen. Hij volgde er zowel dag- als avondlessen en verdiende zijn geld door te werken in de musea van de stad. Medestudenten waren onder de indruk van zijn snelheid waarmee hij tekende en schilderde, maar zijn leerkrachten waren niet altijd even overtuigd.

 

Van Gogh schilderde tijdens zijn aanwezigheid in Antwerpen een 35-tal doeken, waaronder één schilderij bezet met de achterkant van de huizen in de Korte Van Bloerstraat, het uitzicht van zijn kleine kamer. Dit schilderij kreeg toepasselijk de naam “Achterkant van oude huizen”, en is zijn bekendste werk uit die periode.

 

Tijdens zijn verblijf werd hij geveld door de ziekte syfilis en verbleef hij een tijdje in het Stuivenbergziekenhuis. Enkele maanden na zijn aankomst, maart 1886, vertrok de kunstenaar opnieuw uit Antwerpen om bij zijn broer Theo in Parijs te gaan wonen.

 

De mozaïek is een afbeelding van een zonnebloem, een verwijzing naar één van de bekendste schilderijen van Vincent Van Gogh.

6_vangogh_foto_1
6_vangogh_foto_2