Vanaf 1918 was de wijk een populaire uitgaansplek rijker: de National. Dit pand beschikte over maar liefst 650 zitplaatsen op het gelijkvloers en nog eens 250 op het balkon. Het programma van de National was zeer uiteenlopend en bestond uit een fijne mengeling van toneel, zang, film en dansfeesten.
Na de Tweede Wereldoorlog kromp het programma en werd het pand vooral gebruikt als filmzaal. De zaal maakte op dat moment ook deel uit van het cinema-imperium van filmbaron Heylen.
De National sloot uiteindelijk in 1968, doordat de buurtcinema’s aan populariteit verloren als gevolg van de introductie van de televisie.
Het cinemascherm en het orginele plafond werden weggestopt achter een vals plafond en de benedenruimte deed dienst als meubelzaak en opslagplaats. Jarenlang leed de National zo een slapend bestaan, totdat de zaal recent opnieuw werd ontdekt door de buren van Filmhuis Klappei. In 2017 werd de winkel leeggemaakt en werd de grandeur van de National hersteld. 100 jaar na de opening, kreeg cinema de National een tweede leven.